Hästkapplöpningens lovande framtid


Hästkapplöpningsbranschen förbereder sig för att gå in i 2022 med förnyad optimism. Efter tre mycket komplicerade år har sektorn fått impulser som kan vara avgörande för att övervinna motgångarna 2019, då den drabbades av en kraftig attack av djuraktivister och covid-19-pandemin bröt ut, som betingade hela året 2020 och 2021.
I USA sjönk värdet på racingmarknaden från 5,25 miljarder USD 2018 till 4,94 miljarder USD 2019 och 3,44 miljarder USD 2020, men prognosen för Statista-portalen för år 2021 pekade redan på en ökning upp till 3,52 miljarder USD. En uppgång som bland annat följer tillväxten av sportspelsmarknaden, ett fenomen som även finns registrerat här i Sverige och över hela världen.
Att betta på hästkapplöpningar har nu blivit rutin för miljoner. Och bookmakermarknaden tillför nytt värde till en aktivitet som går tillbaka till 1100-talet och som blev populär i den nya världen från 1600-talet och framåt, med skapandet av de första banorna på Long Island. För närvarande kan vilken svensk som helst följa ett livehästlopp över internet och lägga vad.
https://spel-oddset.com
Samtidigt överlämnar allt fler idrottsmän och andra kända personer till fenomenet hästvadslagning. Fotbollsspelaren Antoine Griezmann och tränaren Carlo Ancelotti, Formel 1-föraren Charles Leclerc, före detta basketspelaren Tony Parker och stavhopparen Renaud Lavillenie är några av de världsberömda idrottsmän som offentligt har erkänt sin passion för hästkapplöpning.
Marknaden är tacksam och letar efter tre år i nedgång efter tecken på en lovande framtid. Publiken har återvänt till läktarna i backarna på klassiska marknader, som de brittiska och amerikanska. Vadslagning på hästkapplöpning fortsätter att öka i popularitet, en trend som bygger på känslor och osäkerhet som kännetecknar de stora evenemangen i dessa lopp. Och nya verktyg som kombinerar ekonomi och teknik, som NFT, ger extra styrka. Men vi ska prata om detta senare.


Referenserna för den nordamerikanska marknaden


Att ha en referens hjälper till att bättre förstå hela sammanhanget för denna hästkapplöpningssport. I Sverige har vi en bra referens: den nordamerikanska marknaden som visade sin styrka redan i slutet av 1800-talet. 1890 hade USA 314 hästkapplöpningsbanor. Fyra år senare grundades American Jockey Club.
Under nittonhundratalet drabbades denna sport av en kraftig skakning. Hästvadslagning var inte förbjuden, men många stater förbjöd "bookmaking", vilket gjorde det omöjligt att registrera vad – och till och med register kunde inte betala vinnarna. Men snabbt skapades en lösning och hästkapplöpningsmarknaden fortsatte att blomstra fram till andra världskriget.
Även under den stora depressionen åtnjöt sporten hög popularitet. I en tid av stor ekonomisk nedgång var vadslagning på hästkapplöpning ett av de bra sätten för de lägre klasserna att få en inkomst.


Duellen som stoppade landet


När Nazityskland förberedde sig för krig, slutade USA den 1 november 1938. Två dagar tidigare hade en ung Orson Welles skapat panik med sin sändning av "War of the Worlds" med en fiktiv utomjordisk attack. Den 1 november 1938 behövde hela landet en underhållning, för att andas mellan ett fiktivt krig och början av andra världskriget. Och hela landet stannade för att titta på duellen mellan två hästar, Seabiscuit och War Admiral.
https://bonniekgoodman.medium.com/otd-in-history-november-1-1938-seabiscuit-defeats-triple-crown-winner-war-admiral-in-a-match-6124e38dcbb4
Två hästar som skulle springa 40 miles (64,73 kilometer) i Baltimore, i ett lopp med enorm symbolik. Seabiscuit var Askungen, en häst som representerade folkets dröm, östkustens representant; Krigsamiralen var aristokratins häst, den kroniska favoriten, representanten för västkusten.
Duellen förbereddes i media i veckor och blev en av de mest minnesvärda sportevenemangen under första hälften av 1900-talet. Radiosändningen skulle ha samlat mer än 40 miljoner tittare runt om i världen. Mer än 40 000 människor samlades på Baltimore-banan för att titta på detta lopp. Segern för Seabiscuit, som satte ett nytt rekord i Baltimore, har förevigats i sportens historia.

Miljarders inverkan på ekonomin och hästar värda miljoner


De ekonomiska kriserna och symboliken i lopp som den i Baltimore visade sig vara grundläggande i konsolideringen av vadslagning på hästar. Branschen har utvecklats på ett sådant sätt att kapplöpningshästar nått astronomiska marknadsvärden. Här är några exempel:
● 1983 satte Shareef rekordet på 40 miljoner dollar
● 2006 såldes The Green Monkey på auktion för 16 miljoner dollar
● 2011 kostade Totilas 21 miljoner USD
Ingen av dessa siffror nådde dock 2000-strecket, där Fusaichi Pegasus sålde för 70 miljoner dollar. Ett högriskspel som till stor del gav resultat, där Fusaichi Pegasus vann 6 av de 9 loppen han deltog i. En framgångsrik karriär för en häst som "gick i pension" i slutet av 2020.
Och det var inte bara värdet av att tävlingshästar skjuter i höjden. Med professionaliseringen av branschen började hela denna ekonomiska sektor att generera värde. Enligt en studie från American Horse Council bidrar hästsport med 39 miljarder dollar i direkt ekonomisk påverkan, förutom att ha skapat 1,4 miljoner jobb bara i USA.


Enkla spel och attraktiva odds hos Betsson


Inom sportspelsvärlden etablerade sig hästkapplöpning snart som en av marknaderna med de mest attraktiva oddsen. Med tillväxten av spelindustrin kan alla spelare numera göra sina gissningar på ett livehästlopp.
Vi kan som exempel ta en av de största bookmakerna i Europa, som också verkar på den svenska marknaden. Hos Betsson presenterar sig hästkapplöpning som en av de mest dynamiska marknaderna, med odds något över marknadsgenomsnittet.
Med Betsson-hästar har spelaren även möjlighet att få marknaderna indelade i tre kategorier: galopp, hopp och trav. Denna bookmaker, en av de äldsta i branschen, erbjuder också stor geografisk täckning och följer hästkapplöpningar i länder som USA, Chile, Frankrike, Storbritannien, Sverige, Norge, Australien, Nya Zeeland, Turkiet, Belgien och Uruguay. Spelaren kan också följa ett livehästlopp genom varumärkets plattform.


NFT ger hästkapplöpning ny uppmärksamhet


Att följa ett levande hästkapplöpning är nu ett minne blott. Tekniken har utvecklats till den grad att i år 2019 lanserades ett hästkapplöpningsspel i NFT som tog onlinemiljön med storm. Följ oss, vi kommer att förklara allt detta.
En NFT är en digital representation av något. I fallet med videospelet Zed Run, i loppen är NFT-hästar. Kommer du ihåg att du samlade klistermärken från kända fotbollsspelare för att komplettera dina album? Tekniken har förvandlat dessa samlarobjekt till digitala klistermärken och i denna digitala miljö kallas klistermärkena NFT (non-fungible token). NFT presenteras som en ny teknisk revolution och värderingarna skjuter i höjden.
Nu undrar du vilken relation hästkapplöpning har till detta, eller hur? För i detta videospel görs loppen med NFT-hästar, som kan bytas ut som en "riktig" häst. Som Zed Run-spelare kan du också föda upp hästarna och sedan sälja den NFT till andra spelare för att sätta dessa hästar i loppen.
I september rapporterades det att en NFT-häst handlades för över $125 000. Och trenden är att värdena fortsätter att stiga, upp till miljontals, efter den kontinuerliga populariseringen av detta specifika videospel och av hela NFT-marknaden. Det räcker med att notera att i juli, i en finansieringsrunda, samlade företaget som lanserade Zed Run in 20 miljoner USD.
Genom denna tekniska utveckling fick också "ursprungliga" hästkapplöpningar ny kraft. De yngre generationerna, mer kopplade till hela denna onlinemiljö, är nyfikna och vill veta mer om hästkapplöpningens ursprung och aktuella händelser. Samtidigt tillåter videospel spelarna att testa nya strategier innan de fyller i en mer "riktig" spelkupong hos en bookmaker som följer denna sport, till exempel betsson.

Vem vinner med hästkapplöpningsspel?


Den största vinnaren är alltid den som spelade för den vinnande gissningen, men vadslagning på hästkapplöpning gynnar hela den här branschen, från och med promotorer och slutar med spelare i allmänhet, inte att förglömma stuterier, jockeys och fans.
Låt oss börja med åklagarna. Det är sant att spel kan placeras live, men den verkliga spänningen med hästkapplöpning upplevs på läktaren vid banorna. Betting har alltid följt denna sport och några av de största banorna, främst i USA, har förvandlats till riktiga kasinon, med spelautomater, pokerbord, blackjack och bingo, bland många andra spel. Men alltid med hästkapplöpning som huvudattraktion.
För de olika spelarna som är inblandade, såsom dubbar, tränare och jockeys, hjälper hästspel online, såsom Betsson, hästkapplöpning, till att göra sporten ännu mer populär. Detta värdesätter hela branschen, vilket redan visades när vi nämnde de astronomiska värden som uppnås av topphästar.
Med denna ökning av marknadsföringen, gynnas också fans, eftersom de viktigaste hästkapplöpningarna blir stora evenemang, levde med maximal känsla. Och för att hålla jämna steg med denna popularitet måste bookmakers investera i kampanjer och erbjudanden, vilket kommer spelare att gynna.
All denna kombination av faktorer tyder på en lovande framtid för denna industri, med fördelar för alla inblandade. Ja, det är sant att sektorn med pandemin registrerade en nedgång i ekonomiska indikatorer, men det är nödvändigt att komma ihåg att covid-19 orsakade förändringar i samhället vars effekter kommer att få dimension över tiden. På grund av begränsningarna har människor blivit vana vid att spendera mer tid online, bli mer bekanta med strömmande sportevenemang, sportspel online och nya tekniska koncept.
Av alla dessa skäl, efter tre år av chock, ser hästkapplöpningen på framtiden med förnyad optimism. Goda nyheter för Sverige, som har en framstående sektor i denna bransch och hos Betsson, hästkapplöpning ett referenshus.